Geçmişten Günümüze Türk Moğol İlişkileri Uluslararası Çalıştayı İKÇÜ’de Yapıldı

İzmir Valiliği, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), Moğolistan Devlet Üniversitesi (National University of Mongolia) ve Moğolistan Büyükelçiliği ortaklığında düzenlenen, ‘Türk – Moğol Diplomatik İlişkilerinin 50. Yılında Kâtip Çelebi İzmir Türkoloji Buluşmaları -1’ Çalıştayının açılışı Fuat Sezgin Konferans Salonunda yapıldı.

Açılışta İzmir Vali Yardımcısı Erhan Günay, Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) Üyesi Alp Arslan,  Moğolistan Ankara Büyükelçisi adına Munksukh Muruun, İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Moğolistan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tumurbaatar Yadmaa’nın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Turan Gökçe, Prof. Dr. Dr. İrfan Karadede, farklı üniversitelerden gelen araştırmacılar ile uluslararası üniversitelerden çok sayıda bilim insanı katıldı.

İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün organize ettiği çalıştay, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömür Ceylan’ın açış konuşmasıyla başladı, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof.Dr. Şaban Doğan’ın selamlama konuşmasıyla devam etti.

Konuk rektör Moğolistan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tumurbaatar Yadmaa ile Moğolistan Ankara Büyükelçisi adına çalıştayı  takip eden Munksukh Muruun Türkiye ile Moğolistan arasında gelişen ilişkilerin önemine dikkat çekerek İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile tarih paydasında kurdukları iş birliklerinde önemli mesafeler kat ettiklerini ve bu durumdan oldukça mutlu olduklarını söyledi.

İKÇÜ Rektörü Prof.Dr: Saffet Köse, Moğolistan’ın en köklü ve saygın üniversitesi olan Moğolistan Devlet Üniversitesi ile yaptıkları işbirliğinin çalıştay ile devam ettiğini,  Türkiye’nin Moğolistan büyükelçisi sayın Muhittin Ahmet Yazal’ın gayretleri ile özellikle Türkoloji sahasında önemli işbirliklerine imza attıklarını söyledi. Rektör Köse: “Bu öğretim yılından başlamak üzere MDÜ Türkoloji Anabilim Dalına kayıt yaptıran öğrenciler tam burslu olarak birer yıl süreyle üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren TÖMER’de Türkçe öğrenecek, Türk Dili ve Edebiyatı bölümümüzden alanla ilgili dersler alacaklardır. Bu hamlemizle Moğolistan’da Türkoloji bölümüne olan ilgiyi artırmayı ve öğrencilerimizin Türkçeyi Türkiye’de öğrenmesini amaçladık” dedi.

“YÖK Başkanımız özel önem verdi”

İKÇÜ olarak bir süredir Moğolistan ile ilişkilerin akademik boyutta mümkün olan en üst seviyeye çıkarma gayreti içinde olduklarını söyleyen İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, işbirliği yapılması noktasında YÖK Başkanının destek verdiğini söyledi. Rektör Köse: “Moğolistan Devlet Üniversitesi ile iş birliğimiz, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanımız tarafından ayrıca önemsenmektedir. Bu vesileyle bizi bu çalışmalara cesaretlendiren, Moğolistan ile ülkemiz arasında akademik alanda iş birliğinin geliştirilmesine özel önem veren YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç Hocamıza huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Bu çalıştay ve öncesindeki çalışmalarımızın keza bundan sonraki faaliyetlerimizin, çok eski ve derin tarihî köklere sahip Türk-Moğol kardeşliğini daha da pekiştireceğine, ortak akademik çalışmalara zemin hazırlayarak sadece iki ülkeye değil dünya bilimine de değerli katkılar sağlayacağına olan inancımı ifade etmek istiyorum.” Dedi.

İKÇÜ TÖMER’de Türkçe öğrenecekler

Moğolistan Devlet Üniversitesi ile yaptıkları işbirliği ve ortaklık protokolleri kapsamında Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Anabilim Dalına kayıt yaptıran öğrencilerin tam burslu olarak birer yıl süreyle İKÇÜ TÖMER’de Türkçe öğreneceklerini söyleyen Rektör Köse, öğrencilerin aynı zamanda Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden alanla ilgili dersler alacaklarının bilgisini verdi. Moğolistan’da Türkoloji bölümüne olan ilgiyi artırmayı ve öğrencilerin Türkçeyi Türkiye’de öğrenmesini amaçladıklarını ifade eden Rektör Köse, Moğolistan’dan gelen konuk öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamakta olan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah EREN’e ve YTB Başkan Yardımcısı Sayit YUSUF’a teşekkür etti.

Konuşmalarının ardından başlayan çalıştay, iki gün sürdü. Çalıştayda yedi oturumda Türk-Moğol ilişkileri geçmişten günümüze geniş bir perspektiften ele alındı.