Bölüm Başkanının Mesajı

        Değerli ziyaretçiler;

        Sevgili öğrenciler;

        Sanat, hayatı güzel görebilme ve onu hak ettiği güzellikte anlatabilme becerisidir. Edebiyat ise sanatların en sıcağı, en kuşatıcısı, en çekicisidir. 1300 yılı aşkın bir süredir yazılı olarak da takip edilebilen Türkçe, hayatı sözcüklerle okuma yeteneği açısından dünyanın en zengin dillerinden biridir şüphesiz. Milyonlarca kilometre kare üzerinde yüz milyonlarca insan, asırlardır Türkçe konuşmakta, Türkçe sevmekte, Türkçe hüzünlenmekte, Türkçe ile nefes alıp vermekte. Dünyadaki hemen tüm uygarlık dilleriyle komşuluk yapmış, hiçbir kültürel bağnazlığa düşmeden onlarla sözcük ve anlam alışverişinde bulunmuş, insanlığın medeniyet birikimine hatırı sayılır katkılar sağlamış köklü ve canlı bir dildir Türkçe.

       Türkçenin sözlü ve yazılı tarihi, yayılım alanları, dünya dilleri ile ilişkileri, edebi çığırları, büyük ozanları ve onların en güzel eserleri; Türkiye’nin en çekici şehirlerinden birinde, İzmir’de yeniden dile geliyor. İzmir’in yeni nesil devlet üniversitesi İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı alanında da şehre, yeni ve özgün bir soluk getiriyor. Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi çatısı altında 2015 yılında eğitim öğretime başlayan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü; genç, yetkin ve dinamik kadrosuyla öğrencilerini geleceğe hazırlıyor.

        Mezunlarının lisansüstü eğitime başlayarak akademik kariyer yolunda ilerleyebildiği, yazılı-görsel medya ve yayın dünyasında metin yazarlığı, editörlük, redaktörlük, düzeltmenlik vb. görevler üstlenebildiği ya da tercih edilirse formasyon eğitiminden sonra kamu veya özel sektörde orta öğretim öğretmenliği yapabildiği Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinde çağın gereklerine göre özgün ve donanımlı bir biçimde yeniden tasarlandı. Geleneğin birikiminden yararlanma fakat geçmişin durağanlığına kapılmama; geleceği titizlikle ve bilgiyle inşa etme ama gündem rüzgârlarına da savrulmama ilkesi ile hareket eden Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, bu heyecanı kendisi ile paylaşacak öğrencilerini bekliyor.

        Burası İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü; “yeni nesil devlet üniversitesi”nin “yeni nesil Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü”.

 

       Sevgiyle,

       Prof. Dr. H. Yasemin MUMCU

Menüyü Kapat